Gözaltı yönetmeliği polisle avukatların arasını açtı

Haber Giriş : 22 Haziran 2005 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'nin savunma hakkını kısıtladığını belirten avukatlar, baronun Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) çerçevesinde yaptığı görevlendirmeyi kabul etmiyor.

Zanlıyı savunmak için karakola giden avukat Kerim Yurttaş, polisin yönetmeliği gerekçe göstererek soruşturma evrakını kendisine vermemesine tepki göstererek, baronun yaptığı görevlendirmeyi reddetti. Yurttaş, ?Avukat olarak savcının ne altındayız ne üstündeyiz. Bizzat benim imza attığım evrakı bana vermiyorlar. Bu, savunma hakkının kısıtlanması demektir.? dedi. Ankara Barosu CMK Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Şimşek, Danıştay'a açılan davanın sonucunu beklediklerini, avukatların 1992'den beri soruşturma evrakını inceleyebildiğini, yeni yönetmelikle 1992'nin gerisine gidildiğini savundu.

Çankaya 10 Nisan Polis Karakolu, hırsızlık ve hintkeneviri bulundurmak suçundan Ali U. isimli zanlıyı yakaladı. Ali U.'nun avukat istemesi üzerine Ankara Barosu CMK Servisi, Kerim Yurttaş'ı görevlendirdi. Karakola giden Yurttaş, konu hakkında sözlü bilgi aldı; ancak polisler avukatın evrakları inceleme talebini cumhuriyet savcılığından yazılı talimatı olmadığı gerekçesiyle reddetti. Zanlı Ali U. ile görüşen avukat, ?Müdafi Şüpheli Görüşme Tutanağı'ndan suret talebinde bulundu; ancak yönetmelik hükümleri hatırlatılarak Yurttaş'ın bu talebi de reddedildi. Görüşme tutanağı ve ifade tutanağının verilmemesi üzerine avukat Yurttaş, zanlının Anayasa'daki savunma hakkının sınırlandığını, CMK 153. maddesinde yer alan ?Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir' hükmünün ihlal edildiğini belirtti. Avukat Yurttaş, Ankara Barosu CMK Servisi ile görüşerek, ifade tutanaklarının kendisine verilmemesi gerekçesiyle zanlının ifadesine katılmayacağını beyan etti. CMK servisi de Yurttaş'ın talebini kabul etti.

Danıştay'daki davanın sonucunu beklediklerini ifade eden CMK Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Şimşek, yürütmeyi durdurma kararı verilmesini beklediklerini ifade etti. Bazı avukatların kısıtlama nedeniyle görevlerinden çekildiklerini söyleyen Şimşek, ?1992'den beri evrak inceleyebiliyorlardı. Yönetmelikle 1992'nin gerisine gidiyoruz.? diye konuştu. Şimşek, yönetmeliğin ilgili maddesinin AİHM'nin 6. maddesinde yer alan adil yargılanma hakkı ve CMK'ya aykırı olduğunu söylüyor. Ankara Barosu daha önce söz konusu yönetmeliğin iptali istemiyle Danıştay'a dava açmıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber